Paperlike fólie - to nejlepší a nejhorší pro iPad zároveň

Paperlike fólie - to nejlepší a nejhorší pro iPad zároveň

V dnešní době moderních technologií existuje celá řada způsobů, jak si chránit displeje svých zařízení. Nejčastěji se setkáme s tenkými plastovými fóliemi a tvrzenými skly. Uživatelé obvykle dávají přednost tvrzeným sklům, protože sklo je na dotek příjemnější než plast. Další výhodou je přítomnost oleofobního povlaku, který odpuzuje olejovité látky a zajišťuje snadnější údržbu displeje a lepší dotykové ovládání.  

Pro iPad ale existuje další speciální typ ochrany displeje, a tou je ochranná fólie Paperlike.  Tu vyvinula stejnojmenná společnost, ale k sehnání je i od jiných firem za daleko lepší cenu. Tyto fólie jsou odlišné tím, že jejich povrch je jemný, měkký a matný a na iPadu připomíná… no – papír.   

Na dotek jako papír

Paperlike fólie je nabízena zejména těm, kteří užívají iPad společně s Apple Pencil. Protože má tato tužka plastový hrot, klouže po povrchu skleněné obrazovky, a to nemusí být všem uživatelům příjemné. A právě Paperlike dokáže tento problém vyřešit.

Ať už na iPad píšete rukou nebo kreslíte, jakmile použijete Paperlike fólii, bude se vám tužkou psát mnohem lépe a příjemněji. Dalším plusem je snížení mastnoty otisků prstů na displeji. Díky tomu budete mít lepší pocit i z dotykového ovládání, protože vám hrot nebude po displeji klouzat a vaše ruka bude přesnější.

Odlesky

Vzhledem k tomu, že se jedná o matný povrch, můžete se rozloučit s ostrými odlesky obrazovky. Samozřejmě, není to kouzelná fólie, která by vám dovolovala používat iPad na přímém slunci bez omezení, ale často dokáže ztlumit odrazy, takže si můžete svůj obsah užít i v situacích, ve kterých vás dříve odrazy obtěžovaly. 

 

 

Nevýhody Paperlike… duha na obrazovce?

Matné chrániče mají jednu nešťastnou pravdu – lámou světlo. Jakmile totiž na svůj iPad nasadíte ochrannou fólii připomínající papír, uvidíte, že je pokryta malinkými „duhovými tečkami”.

Efekt je nejvýraznější při sledování bílého pozadí. Pro někoho to může být tak rušivé, že si bude muset zapnout tmavý režim. Ve chvíli, kdy budete chtít sledovat Netflix nebo YouTube, efekt nebude nijak nepříjemný a zábavu vám nezkazí. Pokud byste ale chtěli například upravovat fotografie, nastává problém. ISO (hodnota citlivosti při pořízení snímku) a barevný šum je prakticky nemožné detekovat a jemné detaily jsou zkreslené.

Potom nemá smysl si kupovat nový iPad Pro 12.9 (2021) s jeho úžasnou obrazovkou Mini LED Liquid Retina jen proto, abyste narušili jeho ostrou kvalitu tím, že na něj umístíte miliony mikro teček.   

 

 

Opotřebení

Při koupi této fólie je nutné počítat s tím, že bude potřeba ji vyměnit mnohem dřív, než by  bylo běžné u tvrzeného skla. Matný povrch je pokryt texturou, na které nejsou vidět otisky prstů, ale postupem času se zde začne usazovat prach a špína. Otřít povrch od nečistot je trochu těžší, ale není to žádná velká dřina, a tak můžete udržovat obrazovku čistou. Vyměnit ji po nějaké době bude ale stále potřeba.

Výhodou je, že se Paperlike fólie prodávají většinou po dvou kusech, takže až bude výměna nutná, budete ji mít hned po ruce.

Kompatibilnost s Apple Pencil

Běžná životnost hrotu Apple Pencil se udává mezi 8 až 12 měsíci. Při používání Paperlike fólie se tato doba může o něco zkrátit. Aktivní uživatelé uvedli, že při každodenním psaní a kreslení musí měnit hrot tužky pokaždé v rozmezí 4 až 6 měsíců. Je to způsobeno matnou texturou, která hrot tužky v podstatě „obrousí”.

Pokud používáte svůj iPad jen zřídka, pravděpodobně ani za několik měsíců neucítíte, že by se tužka nějak zhoršila, ať už používáte matnou, nebo klasickou fólii. Plusem je, že k Apple Pencil dostanete v balení několik náhradních hrotů a následně nákup nových není již velká investice.  

 

 

Vyplatí se ji tedy kupovat?

Zdali vám bude Paperlike fólie vyhovovat, či ne, je zcela individuální, ale rozhodně stojí za zkoušku. Pokud iPad využíváte především na psaní nebo kreslení, zlepší vám fólie celkový pocit z užívání. Jestli si dáváte záležet na úpravě fotek a preferujete kvalitní obraz a barvy displeje, lepší variantou pro vás bude pořízení klasického tvrzeného skla.

 

 

Příslušenství pro iPad včetně Paperlike fólie najdete zde