USB-C a iPhone 15: Vše, co potřebujete vědět

USB-C a iPhone 15: Vše, co potřebujete vědět

Novinkou u modelů iPhone 15 od společnosti Apple je port USB-C. U každého modelu se ale jeho možnosti lehce liší. Zařízení s Androidem mají USB-C už nějakou dobu, takže sjednocení portů přinese uživatelům více univerzálních možností dalšího příslušenství. Zde je vše, co o této novince potřebujete vědět.

S novými iPhony Apple konečně přešel z Lightning na USB-C. To umožňuje uživatelům přejít na nový kabelový standard, nicméně ve způsobu fungování USB-C je několik odlišností a specifikací.

Modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus mají porty USB 2.0 Type-C, které jsou schopné přenášet data rychlostí 480 Mb/s. Modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max mají port USB 3.2 Gen 2 Type-C s rychlostí 10 Gb/s. Všechny modely se stále rychle nabíjejí pomocí 20 W nebo výkonnějších adaptérů USB PD adaptérů, a to až do 27 W.

To znamená, že standardní uživatelé iPhonů nepocítí mezi Lightning a USB-C velkou změnu během užívání. Port má jiný tvar, ale to, co dělá, je téměř totožné.

Z USB 3.3 Gen 2 budou výrazně těžit profesionální modely díky vysokým přenosovým rychlostem. Tento port například dokáže nahrávat video ve formátu 4K 60 Hz ProRes přímo na externí SSD.

Kabely USB-C a nabíjení zařízení

Téměř cokoliv s konektorem USB-C bude možné nějakým způsobem propojit s řadou iPhone 15. Neexistuje zde program MFi, takže oficiální certifikace Apple není pro tuto generaci příslušenství nutná.

Poznámka: Certifikaci MFi (Made for iPhone/iPod/iPad) získávají výrobci, jejichž produkty projdou podrobnou kontrolou společnosti Apple. Ta kontroluje bezpečnost, trvanlivost a kompatibilitu příslušenství. Každé MFi příslušenství má zabudovaný čip, který umožní vašemu zařízení poznat, že komunikuje s příslušenstvím, které má právě tuto certifikaci. 

Apple v krabičce přikládá kabel, který však zvládá pouze rychlost USB 2.0. což je na úrovni kabelů dodávaných s počítači Mac, iPady a staršími iPhony. Kdo bude chtít větší výkonnost, bude si muset pořídit samostatný kabel.

Uživatelé si taky mohou ze svých iPhonů až na výjimky udělat provizorní USB-C powerbanky. Jejich výstupní výkon je pouze 4,5 W, ale pokud připojíte iPhone 15 k jinému iPhonu, tak se ten se slabší baterií bude nabíjet z druhého zařízení. Protože starší iPhony s konektorem Lightning nepodporují výstup USB PD, budou vždy nabíjeny z iPhonu 15 bez ohledu na to, který má vyšší procento baterie. Funguje to i se zařízeními se systémem Android za předpokladu, že telefon podporuje USB Power Delivery. Apple tuto funkci prezentoval jako způsob, jak přidat rychlé nabíjení k sadě AirPods nebo hodinkám Apple Watch. Výkon 4,5 W je sice neuvěřitelně pomalý, ale stačí na to, aby dodal šťávu malému příslušenství na několik hodin dalšího používání.

Příslušenství USB-C, které funguje s iPhonem 15

Na trhu se nyní objevilo obrovské množství nového příslušenství, které dokáže spolupracovat s iPhonem 15 a iPhonem 15 Pro. Většina příslušenství USB-C, které již vlastníte, může být podporována.

Můžete například připojit kamery pro vstupní záznam, mikrofony pro záznam lepšího zvuku, kabelové herní ovladače, displeje, úložná zařízení, kabelová sluchátka, vozidla CarPlay, čtečky karet a další. Velkým bodem zájmu jsou displeje a obrazovky. Mnoho displejů lze také připojit přímo přes USB-C. Při připojení přes USB-C jsou podporovány displeje s rozlišením 4K a frekvencí 60 Hz. Podporují také Dolby Vision a HDR. Adaptéry USB-C na HDMI nyní fungují s iPhonem a podporují stejná rozlišení jako přes čistě typ C. To je ideální pro televizi v obývacím pokoji. 

Bohužel Apple zatím nemá podporu externích displejů v iPhonu. Na rozdíl od iPadu, který má Stage Manager, můžete iPhone pouze zrcadlit nebo na něm prohlížet videa a fotografie.

Díky němu je však iPhone schopným herním systémem, protože jej můžete připojit k monitoru a spárovat s bezdrátovým ovladačem, čímž získáte zážitek podobný konzoli. Vývojáři her mají také možnost nastavit vlastní nastavení při připojení k externímu displeji. Příslušenství, jako jsou klávesnice, fotoaparáty, herní ovladače a sluchátka, lze připojit přes USB-C.