Skutečná kapacita powerbanek: Hlavní rozdíly

Skutečná kapacita powerbanek: Hlavní rozdíly

Powerbanky se staly nezbytným příslušenstvím pro ty, kteří se po celý den spoléhají na svá mobilní zařízení. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, proč se skutečná kapacita powerbank často liší od té inzerované?

V tomto článku objasníme tuto problematiku včetně rozdílu mezi napětím baterie a USB.

 

Rozdíl v napětí: 3.7 V baterie vs. standardní 5 V USB

Jedním z hlavních faktorů, které přispívají k rozdílu mezi skutečnou a inzerovanou kapacitou powerbanky, je rozdíl v napětí. Powerbanky mají vestavěné 3,7 V baterie, které jsou základem jejich energetického úložiště. Tyto moderní tenké power banky často obsahují tenké lithium-polymerové baterie, které zachovávají standard 3,7 V a zároveň mají kompaktní rozměry.

Standard USB pro nabíjení je však 5 V. Uvnitř powerbanky se nachází konverzní obvod, který mění výstupní napětí 3,7 V z baterií na 5 V vhodné pro USB. Při převodu na vyšší napětí je třeba upravit také kapacitu (mAh), aby odpovídala novému napětí.

Pro výpočet teoretické výstupní kapacity USB můžete použít následující rovnici: AKTUÁLNÍ 5 V mAh = 3,7 x inzerovaná mAh / 5.

Pro powerbanku s kapacitou 10 000 mAh platí: 3,7 x 10 000 / 5 = 7 400 mAh, což znamená, že při 5V připojení USB může dodávat 7 400 mAh. To má za následek 23% snížení udávané kapacity powerbanky hned po vybalení z krabice. rozdíl napětí: 3,7 V baterie vs. 5 V USB standard.

 

 

 

Účinnost přeměny energie

Dalším důvodem rozdílu mezi inzerovanou a skutečnou kapacitou powerbank je účinnost přeměny energie. Když powerbanka nabíjí zařízení, část energie se během procesu přeměny ztrácí ve formě tepla. To znamená, že ne všechna uložená energie je k dispozici pro nabíjení zařízení.

Obvykle se účinnost přeměny energie u powerbank pohybuje mezi 70 a 90 %. Pokud má například powerbanka inzerovanou kapacitu 10 000 mAh a účinnost přeměny energie 80 %, její skutečná kapacita bude přibližně 8 000 mAh. Je to proto, že 20 % energie se ztratí během procesu přeměny.

 

 

Další faktory ovlivňující kapacitu powerbanky

Kromě účinnosti přeměny energie a rozdílů v napětí patří mezi další faktory, které mohou ovlivnit skutečnou kapacitu powerbanky:

  • Degradace baterie: V průběhu času se kapacita baterie powerbanky snižuje v důsledku pravidelného používání a nabíjecích cyklů.
  • Teplota: Nabíjení zařízení nebo powerbanky při extrémních teplotách může rovněž snížit její účinnost a kapacitu.
  • Kompatibilita zařízení: Některé powerbanky nemusí podporovat optimální nabíjecí proud pro konkrétní zařízení. To může vést k nižší výstupní kapacitě při nabíjení daného zařízení.

 

Jak vybrat správnou powerbanku pro vaše potřeby?

Při výběru power banky se zaměřte na následující vlastnosti:

  • Kvalitní materiály a komponenty: Power banky renomovaných značek, jako jsou Anker, Oisle jsou známé svou odolností a výkonem. Používají vysoce kvalitní materiály a komponenty, které zajišťují optimální účinnost a kapacitu.
  • Záruka: Záruka je zkrátka známkou důvěry ve výrobek.
  • Kapacita: Vyberte si powerbanku s kapacitou, která odpovídá vašim potřebám. Zvažte, jak často budete potřebovat nabíjet svá zařízení a jaké typy zařízení budete nabíjet.