Galaxy S24 vs. iPhone 15: Samsung zvyšuje výkon umělé inteligence

Galaxy S24 vs. iPhone 15: Samsung zvyšuje výkon umělé inteligence

Samsung Galaxy S24 je základní kompaktní vlajkový telefon společnosti Samsung, který na trh vstoupil jako výzva pro své konkurenty. Jedním z těchto konkurentů je samozřejmě iPhone 15 společnosti Apple, který byl uveden na trh v září loňského roku. V tomto článku postavíme dva přístroje proti sobě a zjistíme, co jsou zač.

Rozdíly mezi oběma telefony zůstávají po celých několik posledních let většinou stejné: tři vs. dva fotoaparáty, Android vs. iOS, čipové sady Apple Bionic vs. Qualcomm Snapdragon... Tentokrát však Samsung provedl dvě zásadní změny, které jej více vynášejí do popředí: intenzivnější zaměření na umělou inteligenci a masivní rozšíření okna softwarové podpory. 

Poprvé po dlouhé době se skutečně zdá, že se vrátil starý experimentální Samsung, který známe a máme rádi, a kontrast, který jeho řada S24 vytváří s bezpečnějším a známějším iPhonem 15, je opět jasně patrný. Podívejme se, jak tento kontrast vypadá při pozorování z blízka! 

Galaxy S24 vs. iPhone 15 – hlavní rozdíly

Galaxy S24

iPhone 15

Kapacita baterie 4000 mAh

Kapacita baterie 3349 mAh

Mnohem plynulejší zobrazení s proměnlivou obnovovací frekvencí 1-120 Hz

Běžná frekvence displeje 60 hz

Procesor Snapdragon 8 Gen 3 v USA/Exynos 2400 ve světě

Čip A16 Bionic

Přichází s 3X-zoom fotoaparátem s teleobjektivem

Teleobjektiv nenabízí

Ve výchozím nastavení pořizuje snímky s rozlišením 12 MP

Ve výchozím nastavení pořizuje snímky s rozlišením 24 MP

 

Design a velikost

Galaxy S24 a iPhone 15 jsou si do jisté míry podobné, pokud jde o velikost a hmotnost. Tím však podobnost tentokrát nekončí, protože Samsung provedl výrazný posun (na dnešní poměry) v designu svých ne-ultra telefonů a místo hladkého oblázku je vytvaroval spíše do podoby plochého kvádru z kovu a skla. Ale nebojte se, S24 nejsou jen ploché boky, plochý displej a plochá záda. Hrany jsou mírně nakloněné, aby se telefon pohodlněji držel. 

Co se týče ochrany, oba telefony jsou vybaveny stupněm odolnosti proti vodě a prachu IP68, což je to nejlepší, co v současné době u běžných telefonů dostanete. Jednou z věcí, kterou je iPhone 15 známý, je jeho o něco odolnější sklo nazvané "Ceramic Shield". Galaxy S24 je sice vybaven novým sklem Gorilla Glass Victus 2, ale na rozdíl od Gorilla Glass Armor na S24 Ultra prý Victus 2 nenabízí tak velký skok v odolnosti, takže si troufáme odhadnout, že ochrana iPhonu je v tomto případě stále o něco napřed.

Dostupné barvy

Galaxy S24

  • Kobaltově fialová
  • Jantarově žlutá
  • Mramorově šedá
  • Onyxová černá

iPhone 15

  • Černá
  • Zelená
  • Žlutá
  • Růžová
  • Modrá

Rozdíly v displeji

IPhone 15 má displej, který je z hlediska kvality obrazu pravděpodobně jedním z nejlepších na trhu. Přesto je zde jedna zásadní nevýhoda, která jej při srovnání s Galaxy S24 (nebo S23) jednoznačně staví do pozadí, a tou je jeho 60Hz obnovovací frekvence. Oproti tomu Galaxy S24 nejenže nadále disponuje 120Hz plynulým zobrazením jako jeho předchůdce, ale nyní podporuje také proměnlivou obnovovací frekvenci 1-120 Hz, díky čemuž je jeho displej ještě úspornější.

Navíc, i když Apple u svých nejnovějších iPhonů, včetně iPhonu 15, vylepšil špičkový jas, který dosahuje 2000 nitů, Samsung vybavil S24 ještě jasnějším displejem, který může dosáhnout 2600 nitů. To je jedno z těch čísel, kterými se výrobci snaží "ohýbat pravdu", protože uvedené číslo obvykle neodpovídá celkové úrovni jasu obrazovky, ale testy ukazují, že S24 je skutečně mnohem jasnější než iPhone 15.

Kromě obnovovací frekvence a jasu mají oba telefony podobně velké obrazovky OLED, které se vyznačují hvězdnou úrovní kontrastu, reprodukcí a přesností barev i výkonem HDR.

Výkonnost a software

Galaxy S24 se dodává ve dvou variantách procesoru – stejně jako jeho předchůdci v roce 2022 a předtím - a těmi jsou Snapdragon 8 Gen 3 (4nm) pro Severní Ameriku nebo Exynos 2400 (4nm) pro zbytek světa. Nyní mějte na paměti, že historie ukázala, že varianty Snapdragon jsou výkonnější a spolehlivější, zatímco modely Exynos s sebou obvykle nesou určité problémy, jako je nižší energetická účinnost a/nebo výkon.

Na straně iPhonu máme Apple A16 Bionic, což je stejný čipset, který byl loni dodáván s iPhonem 14 Pro a Pro Max. To, že je o rok starší a není nejnovější od Applu, však neznamená, že je neschopný, protože i po roce dokáže být jedním z nejvýkonnějších.

Pravdou je, že když pomineme čipovou sadu Exynos, Snapdragon 8 Gen 3 i A16 Bionic jsou naprosté výkonné jednotky, které si poradí se vším, co jim lze předhodit, takže zkušenosti z reálného světa by měly být s oběma telefony stejně příjemné. 

Jednou z výhod modelu S24 je skutečnost, že jeho základní úložiště začíná na 256 GB, zatímco iPhone 15 začíná na 128 GB. S24 má také o něco více paměti RAM než iPhone 15, i když vzhledem k tomu, jak rozdílně oba telefony tento hardware využívají, to v tomto případě není příliš podstatné.

A nyní k tématu softwarové podpory: tu měl Apple u svých telefonů dlouho jako hlavní výhodu. Nicméně poté, co Google oznámil, že od nynějška bude své vlajkové telefony podporovat rovných 7 let, si to Samsung zřejmě vzal k srdci a nyní bude své vlajkové lodě podporovat také 7 let aktualizacemi a bezpečnostními záplatami systému Android, počínaje modelem S24.

Fotoaparáty

Galaxy S24

  • 200MP hlavní (širokoúhlý)
  • 12MP ultraširokoúhlý
  • 10MP 3x teleobjektiv
  • 12MP přední

iPhone 15

  • 50MP hlavní (širokoúhlý)
  • 12MP ultraširokoúhlý
  • 10,5MP přední

Stejně jako jeho předchůdci je Galaxy S24 vybaven třemi fotoaparáty zabudovanými v zadním panelu. Ten zahrnuje hlavní (širokoúhlý), ultraširokoúhlý a speciální 3× teleobjektiv. Naproti tomu iPhone 15 teleobjektivem nedisponuje a je vybaven pouze 2× oříznutým snímačem, pokud jde o přiblížení.

Galaxy S24 přichází také s novými výhodami díky novému zaměření společnosti Samsung na umělou inteligenci. Samsung uvádí, že díky umělé inteligenci je jeho nová řada vlajkových lodí schopnější v podmínkách slabého osvětlení díky pokročilým algoritmům šumu, jejichž výsledkem je jasnější obraz při fotografování a nahrávání videa. Také barvy jsou u fotoaparátů modelu S24 věrnější, protože Samsung přidal speciální řešení pro ladění barev. 

Hlavní fotoaparát

První, čeho si všimnete, je, že hlavní fotoaparát Galaxy S24 má širší zorné pole, takže v porovnání s iPhonem 15 zachytí na jeden záběr více. Pravděpodobně kvůli výchozímu rozlišení 24 Mpx však fotografie z iPhonu vypadají ostřeji ve srovnání s 12Mpx fotografiemi z modelu S24. 

Fotografie z Galaxy je tmavší a sytější, zatímco fotografie z iPhonu zobrazuje více detailů v tmavších oblastech snímku a má neutrálnější, přirozenější barvy.

V noci dosahuje lepších výsledků Galaxy S24, který nabízí mnohem více detailů ve stínech i ve světlech.

Galaxy S24 vs. iPhone 15:

              

Kvalita zvuku a haptika

Kvalita zvuku, kterou Apple dokáže nabídnout ve svých mobilních zařízeních, včetně iPhonu 15, je už léta působivá.

Na druhou stranu Galaxy S24 zní na vlajkovou loď z roku 2024 trochu zklamáním. Jeho reproduktory mají problém pokrýt nízké frekvence více než konkurence, a to včetně dalších vlajkových lodí kromě iPhonu 15, jako je například Pixel 8. Aby toho nebylo málo, S24 není ani tak hlasitý jako jeho konkurenti.

Kapacita baterie a nabíjení

Galaxy S24 je vybaven baterií s kapacitou 4 000 mAh a baterie iPhonu 15 má kapacitu 3 349 mAh. Co se týče nabíjení, oba telefony jsou inzerovány tak, aby se nabily na přibližně 50 % za 30 minut, přičemž přesná rychlost kabelového nabíjení nebyla specifikována. Víme však, že rychlost bezdrátového nabíjení u obou telefonů dosahuje maximálně 15 W. Jediný rozdíl mezi S24 a iPhonem 15 z hlediska nabíjení je ten, že první z nich je schopen reverzního bezdrátového nabíjení, zatímco druhý reverzního kabelového nabíjení (v obou případech jde o 4,5 W). 

Shrnutí

Nakonec Galaxy S24 nabízí za své peníze více. Získáte speciální fotoaparát s teleobjektivem, lepší grafický výkon a plynulejší 120Hz displej. Na druhou stranu iPhone 15 produkuje ostřejší fotografie a pokud jde o nahrávání videa, je stále naprostou bestií. 

Věci se však skutečně redukují na služby a jedinečné funkce, kterými jsou oba telefony vybaveny. Máte větší chuť vyzkoušet funkce umělé inteligence modelu S24 a využít tento fotoaparát s teleobjektivem? Nebo jste fanouškem přístupu Applu k softwaru a (ne)slavného ekosystému Apple? To je hlavních pár otázek, které si musíte položit, než se rozhodnete, pro který z nich se rozhodnete.