Co Apple představil na akci Apple Peek Performance Event?

20.37.08

Pokud jste akci propásli, zde najdete souhrn všech novinek z akce Apple „Peek Performance“ 8.března 2022.

První událost společnosti Apple v roce 2022 osvěžila iPhone SE a iPad Air, následně odhalila zcela novou kategorii počítačů Mac. V tomto přehledu vám poskytneme souhrn všeho, co bylo odhaleno na akci Apple „Peek Performance“.

Ocenění Apple TV a baseball v pátek večer

20.37.12

Apple odstartoval událost tím, že předvedl veškerý nejlepší obsah na Apple TV+ a poplácal se po zádech za nedávné ocenění. Mezi tato ocenění patří nominace na Oscara za nejlepší film CODA a tři nominace na Oscara za Labutí píseň.

Apple poté prozradil, že do Apple TV+ přidá „Friday Night Baseball“. Každý páteční večer představí na streamovací službě dvě baseballové hry, z nichž obě jsou exkluzivně pro předplatitele Apple TV+. 

Nová barva pro iPhone 13

20.37.15

Než Apple prozradil nové produkty, přidal do řady iPhone 13 dvě nové barvy, obě zelené. Nyní můžete získat iPhone 13 a iPhone 13 mini v zeleném provedení. Ti, kteří mají zájem o iPhone 13 Pro nebo iPhone 13 Pro Max, si nyní mohou vybrat barvu Alpine Green.

Obě nové barvy je možné předobjednat od 11. března, expedice by měla být zahájena 18. března.

iPhone SE s novým procesorom a 5G

20.37.19

Po přechodu ze zelených pastvin na iPhone 13 Apple oznámil aktualizaci pro iPhone SE. Tento levný iPhone je nyní ve své třetí generaci, i když iPhone SE 3 vypadá navenek stejně jako iPhone SE 2.

Navzdory odpovídajícímu exteriéru těží nový iPhone SE 3 ze stejného procesoru jako špičkový iPhone 13 Pro, vylepšení výdrže baterie a možnost 5G.

Za základní cenu 13 990kč (o cca 1000kč více než iPhone SE 2) si můžete iPhone SE 3 předobjednat od 11. března, přičemž se začne dodávat 18. března.

iPad Air s čipem M1, 5G a centrální scénou

20.37.22

Po aktualizaci iPhonu SE společnost Apple oznámila podobné aktualizace pro iPad Air: lepší procesor a možnosti 5G, tentokrát s přidáním ultra širokoúhlého předního fotoaparátu s funkcemi Center Stage.

Velice zásadní je, že iPad Air 5 má nový čip M1 – je to stejný čip, který pohání iPad Pro, díky čemuž je nový iPad Air neuvěřitelně lákavý nákup.

Ceny začínají na 16 490kč, iPad Air 5 si můžete předobjednat od 11. března, expedovat se začne 18. března.

 M1 Ultra doplňuje sestavu Apple M1

20.37.27

Ačkoli Apple nevydal první křemíkový čip M2 Apple, jak mnoho fanoušků doufalo, představil nový čip M1 do aktuální řady: M1 Ultra. Apple uvedl, že toto je poslední čip, který přidává do řady M1 – takže nebude trvat příliš dlouho, než uvidíme M2.

Čipy M1 Ultra jsou v podstatě dva čipy M1 Max spojené dohromady pomocí působivě znějící technologie, z níž bylo, upřímně řečeno, docela těžké udělat hlavu nebo patu. Ale konečný výsledek byl jasný, poskytuje bezprecedentní úroveň výkonu a rychlosti. 

Mac studio přidává novou kategorii Mac

20.37.30

Snad největším odhalením této události bylo představení Mac Studio, nové kategorie Maců, které se nachází mezi Mac mini a Mac Pro.

Stejně jako Mac mini je Mac Studio modulární Mac, což znamená, že se nedodává s displejem, klávesnicí ani jinými periferiemi. Je však o něco vyšší než Mac mini a je mnohem výkonnější a obsahuje čip M1 Max nebo M1 Ultra, v závislosti na konfiguraci, kterou zvolíte.

Začíná na 57 000 kč za verzi M1 Max nebo 117 000 kč za verzi M1 Ultra. Obě možnosti je možné předobjednat právě teď, protože dodávky budou zahájeny 18. března.

Studio Display

20.37.35

Vedle Mac Studia Apple také oznámil nový stolní monitor, Studio Display. Tento 27palcový, 5K retina displej obsahuje 12MP širokoúhlý fotoaparát, zvuk se šesti reproduktory a řadu tří mikrofonů „studiové kvality“.

Je to působivé zvíře, dostupné s běžným stojanem, vyvažovacím ramenem nebo držákem kompatibilním s VESA. Na zadní straně najdete připojení USB-C pro další periferie a port Thunderbolt 4, který je schopen rychle nabíjet 14palcový MacBook Pro.

Studio Display stojí 43 000kč a je k dispozici k předobjednání právě teď, protože se začne dodávat 18. března.

Co dalšího čeká Apple v roce 2022?

Jak se očekávalo, pro Apple jde o relativně malou událost a jemný začátek roku 2022. Největším oznámením je nový model Macu, který je zaměřen na kreativní profesionály. Všechny ostatní novinky, i když jsou velmi vítány, jsou relativně menšími aktualizacemi stávajících produktů.

Neznepokojujte se však, jsme si jisti, že Apple má pro nás na zbytek roku připraveno mnohem více.