9 důvodů proč byste měli přejít z Androidu na iPhone

3.02.47

Pokud si chystáte koupit nový telefon a chcete bezpečné, uživatelsky přívětivé zařízení, které si zachová svou hodnotu, zvažte iPhone.

V technické komunitě nevyvolá nic debatu rychleji než tvrzení, že iPhone je lepší než Android, a naopak. Uživatelé Androidu často argumentují tím, že uživatelům iPhonů jde jen o značku. Na druhou stranu, uživatelé iPhonů tvrdí, že Android má zbytečně složité a nepraktické funkce.

Nicméně při nakupování chytrých telefonů bychom měli dát názory stranou. Ačkoli iPhone i Android mají své dobré i špatné stránky, existuje několik oblastí, ve kterých jeden operační systém překonává druhý.

Přikláníte se ke koupi nového mobilu od Apple? Abychom Vám pomohli dosáhnout rozhodnutí na základě dostatečné informovanosti, shrnuli jsme vše, v čem je iOS lepší než Android.

Zachování obchodní ceny

3.09.08

Nejnovější modely iPhone obvykle stojí nejméně o 10 % více než špičkové verze od značek Android (Samsung nebo LG), obvykle si však svou tržní cenu udrží déle. Všechny chytré telefony se po roce nebo dvou znehodnocují, ale produkty Apple často končí prodejními cenami blíže původní ceně.

Porovnejme například Samsung Galaxy S21 s iPhone 12. Apple vydal iPhone 12 Pro Max v listopadu 2020 a prodával se za 32000kč. V březnu 2022 můžete získat použitý model za cenu kolem 28000kč.

Na druhou stranu se S21 Ultra dostal na trh v lednu 2021, také za 32000kč. Jeho cena však při dalším prodeji klesla na 25000kč.

Menší bezpečnostní rizika

 Zařízení iOS mají v oblasti kybernetické bezpečnosti navrch. iPhone má přísnější zabezpečení než Android díky exkluzivnímu obchodu App Store, uzavřenému ekosystému a rychlým aktualizacím. Díky tomu jsou zařízení iOS náročná pro vniknutí.

Také je extrémně nepravděpodobné, že by byl iPhone napaden virem. Většina iOS zařízení s narušenými bezpečnostními systémy byla buď jailbreaknutá nebo zmanipulovaná neautorizovanými techniky.

Avšak opatřením společnosti Google v oblasti kybernetické bezpečnosti se nelze vysmívat. Časté přizpůsobování zařízení Android způsobuje, že jsou náchylnější k několika bezpečnostním hrozbám.

Uživatelsky přívětivé rozhraní

 Android nabízí otevřenou platformu, která umožňuje úplné přizpůsobení. Máte zde naprostou kontrolu nad nastavením svého telefonu s možností využití široké škály aplikací na Google Play.

Ovšem tato úroveň přizpůsobení přináší mnoho učení. Abyste mohli využívat platformu Android, budete potřebovat určité technické znalosti a zkušenosti s přizpůsobením, které nemají všichni uživatelé chytrých telefonů.

 Naopak iOS zařízení mají jednoduché, uživatelsky přívětivé rozhraní. Zařízení mají předinstalované funkce, které jsou připraveny k použití, takže je můžete začít používat hned na začátku. Z toho plyne, že nepotřebujete mnoho času, abyste se s iOS naučili.

Špičková ochrana telefonu

AppleCare+ přichází se s prémiovou službou. Alternativy jako Asurion, SquareTrade a Samsung Care+ nabízejí relativně levnější plány ochrany telefonu.

Žádný z nich se však nevyrovná efektivním a bezproblémovým službám společnosti Apple. Místo toho, abyste trávili hodiny na lince zákaznických služeb, můžete jednoduše navštívit místní Apple Store a zjistit cenové nabídky a odhady oprav.

Také reklamace jsou hračka. Většinu času se můžete poradit se zaměstnancem společnosti Apple a za hodinu nebo dvě odejít se zbrusu novým nebo nově opraveným zařízením.

Bezproblémově integrovaný Apple ekosystém

Je pravda, že Google udělal určitý pokrok v integraci zařízení Android do svého ekosystému. Vytvoření efektivního a propojeného ekosystému pomocí přístrojů jiných než iOS však obvykle vyžaduje aplikace a platformy třetích stran.

Alternativně vlastní funkce společnosti Apple spojují jeho uzavřený integrovaný ekosystém. Služby jako iMessage, Apple Pay, FaceTime a iCloud můžete používat na všech svých zařízeních se systémem iOS, což umožňuje integraci celého systému.

3.17.48

Snadné odhalení padělků

Pokud si plánujete koupit chytrý telefon z druhé ruky, naučte se ověřovat pravost. Podvodníci prodávají padělaná zařízení již desítky let. V dnešní době Android padělky kolující na trhu vypadají téměř identicky s jejich původními protějšky. Budete si muset dávat pozor na detaily.

Naštěstí je ověření pravosti iPhonu z druhé ruky výrazně jednodušší. Zařízení iOS mají exkluzivní rozhraní, takže můžete snadno rozpoznat padělky, protože pravděpodobně nebudou mít funkce jako Siri, iCloud nebo dokonce App Store.

Každé zařízení je také doplněno jedinečným sériovým číslem. Přejděte do Nastavení > Obecné > Informace a poté přejděte dolů do části Sériové číslo ve střední části obrazovky.

Poté jej zkopírujte a vložte do stránky pro kontrolu služeb od společnosti Apple. Pokud vám bylo přiděleno platné sériové číslo, uvidíte platné datum nákupu zařízení, vypršení platnosti technické podpory a servisní pokrytí.IMG_4999

Fotoaparát a přirozeně vypadající fotografie

Pouze na základě specifikací fotoaparátu zjistíte, že mnoho zařízení Android překonává nejnovější modely iPhone. Samozřejmě, že iPhony produkují opravdu skvělé fotografie. Avšak špičkové značky Android, jako je Samsung, vybavují svá zařízení kvalitnějšími fotoaparáty. 

Porovnejme například Samsung Galaxy S22 Ultra s iPhone 13 Pro Max. Galaxy S22 Ultra je vybaven ohromným 108MP fotoaparátem s možností nahrávání videa 8K 24fps. Mezitím iPhone 13 Pro Max má 12MP fotoaparát, který dokáže natáčet pouze až 4K 60fps.

Navzdory velkému rozdílu mnozí stále preferují fotoaparát iPhone. Proč? Protože je funkčnější a vytváří realistické, přirozeně vypadající fotky. Přiznejme si to – jen málo lidí dnes natáčí ve 4K, tím méně v 8K. Z vysoce výkonného fotoaparátu, jako je Galaxy S22 Ultra, byste neměli užitek, pokud jej plánujete používat pouze k pořizování snímků a videí na sociální sítě.

Rychlé aktualizace

Apple umožňuje aktualizace softwaru pro všechna podporovaná zařízení – modely vydané nejpozději před osmi lety.

Mezitím zařízení Android obvykle dostávají aktualizace týdny nebo měsíce poté, co Google vydá nejnovější verzi Androidu. Je to proto, že výrobci Androidu často používají své vlastní softwarové překryvy (jako One UI Samsung), takže potřebují čas na optimalizaci každé nové aktualizace.

Ani světoví lídři jako Samsung a LG nevydávají rychlé aktualizace. Google poskytuje přímé aktualizace operačního systému pouze pro své vlastní smartphony: Pixel 5a a Pixel 6.

Jednoduché používání Apple Pay

IMG_5002

Apple Pay se řadí mezi nejlepší platformy pro bezkontaktní platby. Můžete jej rychle nastavit a používat na všech dalších zařízeních se systémem iOS, jako jsou Apple Watch, iPad a MacBook.

Možnosti jako Google Pay a PayPal také nabízejí pozoruhodné funkce. Jejich rozhraní jsou však o něco náročnější a navíc nejsou na zařízeních Android předinstalovaná.

Mimoto je Apple Pay široce používán. Domovská stránka Apple Pay uvádí, že více než 85 % maloobchodních prodejen, obchodů s potravinami přijímá Apple Pay.

Vyberte si chytrý telefon, který vyhovuje vašim potřebám

Měli byste zvolit zařízení Android nebo iPhone? Pokud chcete uživatelsky přívětivé a jednoduché zařízení, které vyžaduje minimální technické znalosti, pořiďte si nový iPhone. Ekosystém Applu vám bude vyhovovat.

Pokud však chcete více přizpůsobitelnou a otevřenou platformu, možná budete chtít zvážit zařízení běžící na operačních systémech Android. Vybírat můžete z desítek značek Android.

Neomezujte svoji volbu. Posuďte, jak by vám prospěl chytrý telefon se systémem iOS nebo Android na základě vašeho životního stylu, technologických znalostí a preferencí.