Jak vyčistit řemínky Apple Watch

55960-113617-AppleWatch-bands-xl

Pokud máte řemínek Apple Watch, který nosíte pravidelně, možná byste si měli udělat čas a podle následujících kroků ho jednou za čas pořádně vyčistit.

Ukázalo se, že řemínek na vašich Apple Watch může být semeništěm bakterií, zejména pro lidi, kteří své hodinky nosí každý den. V článku vás informujeme, jak udržovat řemínek v čistotě a zamezit hromadění bakterií.

Níže uvedené pokyny jsou určeny pro náramky od společnosti Apple. Většina jiných výrobců ale používá stejné materiály jako Apple, takže proces čištění bude nejspíše podobný.

Dezinfekční prostředek na čištění řemínků Apple Watch?

V roce 2020 společnost Apple potvrdila, že zákazníci mohou k čištění některých zařízení používat dezinfekční ubrousky. Byla to změna, která se připravovala desítky let, Apple se totiž obvykle přikláněl k používání vlhkého hadříku bez čistícího prostředku.

Nyní společnost tvrdí, že zákazníci mohou použít "ubrousek obsahující 70 % izopropylalkoholu, 75 % etylalkoholu" nebo dezinfekční ubrousek značky Clorox. Uvádí také, že dezinfekční ubrousky lze použít na samotné hodinky Apple Watch, sportovní náramek, smyčku Solo Loop, sportovní náramek Nike, náramek Ocean Band nebo jakýkoli kovový náramek.

Dezinfekční ubrousek vyniká v ničení bakterií. Společnost Apple však upozorňuje, že majitelé by neměli používat dezinfekční ubrousek na kožený nebo látkový pásek a také by neměli používat žádné produkty, které obsahují bělidlo nebo peroxid vodíku.

Čeho se vyvarovat při čištění řemínků Apple Watch

Apple sice říká, že je v pořádku používat dezinfekční ubrousky, ale je třeba vyhnout se standardním chemickým čisticím prostředkům. Dále se vyhněte vnějším zdrojům tepla, drsným mýdlům, čisticím sprejům pro domácnost, dokonce i ultrazvukovým čističům a také lešticím prostředkům, pokud nejsou určeny pro pásky z nerezové oceli. 

Zde je uvedeno, co navrhuje společnost Apple, pokud jde o čištění jejích náramků:

Jak čistit řemínky Apple Watch

Níže najdete doporučené kroky pro čištění jednotlivých řemínků, které Apple pro Apple Watch nabízí.

55960-113618-AppleWatchUltra-bands-xl_1Ať už čistíte jakýkoli řemínek, prvním krokem je jeho vyjmutí z hodinek Apple Watch. Poté postupujte podle následujících kroků v závislosti na řemíncích, které vlastníte:

Jak vyčistit kožené řemínky Apple Watch

  • Sundejte řemínek z hodinek Apple Watch.
  • Otřete všechny kožené části řemínku jemným hadříkem, který nepouští vlákna. Hadřík můžete navlhčit vodou.
  • Než kožený řemínek znovu připevníte k hodinkám Apple Watch, nechte ho důkladně vyschnout.

Jak čistit řemínky Apple Watch - Alpský tah, Trailový tah, Ocean Band, Sport Band, Solo Loop a Sport Loop

  • Sundejte řemínek z hodinek Apple Watch.
  • Vyčistěte řemínek jemným hadříkem, který nepouští vlákna. Pokud chcete, můžete hadřík navlhčit vodou.
  • Osušte řemínek jemným hadříkem, který nepouští vlákna.

Pro všechny ostatní řemínky, přezky a uzávěry Apple Watch

  • Sundejte řemínek z hodinek Apple Watch.
  • Řemínek očistěte jemným hadříkem, který nepouští vlákna. Můžete použít vlhký hadřík.
  • Před opětovným připevněním pásku k hodinkám Apple Watch jej osušte jemným hadříkem, který nepouští vlákna.

Vybrané materiály řemínků Apple Watch

Řemínky Apple Watch jsou z několika různých materiálů, jako například silikon a varianta zvaná fluoroelastomer, kterou Apple používá v náramku Ocean Band. K dispozici je také kůže, nerezová ocel, nylon, polyester a další.

55960-113621-AppleWatch-bands2-xl

Základní metoda čištění všech těchto řemínků zůstává stejná, přičemž je třeba zaměřit se na mírně vlhký, neabrazivní hadřík, který nepouští vlákna. U každého materiálu je poté třeba dbát na některé další detaily.

Silikonové řemínky Apple Watch

Pro tyto řemínky, včetně fluoroelastomerových řemínků, použijte hadřík z mikrovlákna. Hadřík můžete navlhčit teplou vodou a majitelé mohou použít některá hypoalergenní mýdla na ruce pro zvýšení čisticí síly.

Po vyčištění nechte řemínek zcela vyschnout a teprve poté jej znovu připevněte k hodinkám Apple Watch. Ujistěte se, že nepoužíváte žádná mýdla, která jsou silnější než hypoalergenní, protože by mohla poškodit váš řemínek.

Kožené řemínky Apple Watch

Kožený řemínek Apple Watch je třeba otírat hadříkem po směru vlákna. Není voděodolný, proto jej neponořujte do vody ani jej nenechávejte delší dobu pod tekoucí vodou.

Kromě toho neskladujte kožené řemínky Apple Watch na místě s vysokou vlhkostí, delší dobu na přímém slunečním světle nebo na místě s vysokými teplotami. Příliš vysoká vlhkost může vést k tomu, že se v kůži začnou množit plísně.

Aby majitelé udrželi řemínek ve špičkovém stavu, mohou používat kondicionér na kůži. Malé množství kondicionéru naneste na neabrazivní hadřík a rozetřete jej po řemínku.

Další důležitý detail: snažte se nenosit kožený řemínek při cvičení, pocení a vyhněte se parfémům a olejům, mohly by řemínek znečistit.

Řemínky Apple Watch z nerezové oceli

U řemínku Apple Watch z nerezové oceli je nejdůležitější, abyste při čištění používali neabrazivní hadřík. Abrazivní hadřík může řemínek odřít nebo poškrábat.

V tomto případě se může hodit vhodná čisticí sada, která má u hodinek Apple Watch smysl. Tyto "sady" nabízí speciálně navržené čisticí/leštící hadříky.

Tyto utěrky mohou vyleštit škrábance na pásku a také pomoci zachovat jeho lesk.

Nylonové a polyesterové řemínky Apple Watch

Čištění těchto řemínků je stejné jako u silikonových, ale je třeba mít na paměti, že zadržují vodu mnohem více než silikonové. S čím větším množstvím vody přijde do styku, tím více jí zadrží a tím déle bude trvat, než uschnou. Na rozdíl od kožených řemínků můžete tyto řemínky nechat uschnout na přímém slunečním světle.

Pletený řemínek Apple Watch Solo Loop může vyžadovat při čištění větší péči. Majitelé mohou k čištění prostor uvnitř opletení použít zubní kartáček s jemnými štětinami.

Některé oblíbené řemínky Apple Watch od jiných výrobců

U řemínků Apple Watch od jiných výrobců si u dané společnosti ověřte, zda má konkrétní pokyny k čištění příslušenství. Přikládáme několik oblíbených řemínků a doporučení, jak je udržovat v čistotě.

  • Kožený řemínek  pro Apple Watch

Kožený řemínek získá časem a používáním přirozenou patinu. Pokud je však nutné patinu vyčistit, měli by majitelé řemínek otřít vlhkým hadříkem.

55960-113620-Nomad-watch-xl

Kožený řemínek neponořujte do vody a nepoužívejte na něj žádné čisticí prostředky. Můžete však použít suchý hadřík a kondicionér na kůži, kterým řemínek jemně potřete.

  • Semišové řemínky Apple Watch

Podobně jako u standardních kožených řemínků Apple Watch spočívá čištění v použití hadříku, který může být mírně navlhčený. Na semišové řemínky se také používají "semišové gumy", které dokáží odstranit nečistoty a špínu.

Po odstranění nečistot a špíny použijte speciální semišový šampon nebo čisticí prostředek.

Pro zvýšení životnosti můžete použít ochranný sprej na semiš, například Moneysworth & Best Suede and Nubuck Protector, který funguje podobně jako kondicionér na kůži.

Nedávná studie potvrdila, že nemyté řemínky Apple Watch mohou podporovat vznik nebezpečných bakterií, jako je E. coli a různé kmeny stafylokoků. Z toho důvodu by proces čištění možná měl pravidelně dělat každý majitel hodinek Apple Watch.